honey

honey

Friday 21 December 2012

Roti Jala Sempoi

Happy Friday u olls. Aku ni sminggu skali baru nk sua muka kat blog nih..asal nk menulih je rasa muak..huhu..alkisah x koser lah nk taip2.

Ni ada la resepi nk tempek share ngan kengkawan bloggers..Ahad lepas, aku bosan hubby takde kat umah sbb gi jambori basikal kat Putrajaya, tinggal aku ngan Arissa je..then bila Cik Limah Diva tu dh tido, lagila aku bosan tahap cengkerik krik krik krik kesunyian. Maka keting keting ketingggg idea datang...tgk bahan pon cukup so aku belasah buat je walaupon ni 1st time nk try. Kalau tak jadi, rejeki tong sampah la jawabnye. Ngeeee nasib baik menjadi..buat pon memang niat nk kasi jiran, balas pinggan..biasala berjiran :)

Lalu berlakulah aktiviti menjala seorang diri :)
 
Bahan utk roti jala:
2 cawan tepung gandum-diayak
2 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur

Bahan utk kari ayam sempoi:

seulas bawang merah
2 ulas bawang putih
setangkai daun kari
jintan manis
3 sudu serbuk kari daging-dibancuh 
3 cawan air
beberapa ketul isi & tulang ayam - dipotong kecil
kentang - dipotong dadu
Cara2:

1. Pukul telur, kemudian campurkan bersama air, dan masukkan pewarna kuning. Pukul sebati, x perlu lama. Tak guna santan pon roti jala tetap menjadi, susu segar pon x perlu. Air je dh cukup.

2. Masukkan bancuhan telur & air itu ke dalam tepung gandum sedikit demi sedikit sambil kacau hingga  sebati. Pastikan tiada tepung yang berketul, supaya senang adunan melepasi corong kecil acuan. Kalau ada ketulan tepung, acuan tersumbat dan mengganggu aktiviti menjala yer makcik2. :) Tapis adalah lebih baik.

3. Ketepikan adunan sebentar.

4. Boleh start masak kari. Aku buat kari sempoi sebab tak guna santan. Menu sihat tanpa kolestrol muehehee..ala cara2 nk buat kari xyah bgtau kot, senang sgt..campak2 je bahan2 tu..rempah jgn hangit sudah..

5. Then bila siap kari, bleh mula menjala. Panaskan kuali. Pastikan guna non-stick pan. Kalau melekat2 dh tak jadi roti jala dh, roti bangla namanya :p

6. Renjiskan sedikit minyak, pastikan minyak kena pada keseluruhan tempat nk menjala nanti..

7. Masukkan 2 senduk kecil adunan ke dlm acuan roti jala, dan bolehlah start menjala secara bulat2 bleh refer Youtube cara nk masak roti jala..tak perlu balikkan, cuma masak sebelah aje. kejap je dlm 30 saat bleh angkat, pastikan api perlahan je..then terusla gulung, ketepikan.

8. Ulang sampai abis adunan,pastikan lubang acuan tak tersumbat, selalulah ketuk2 kaki acuan tu nk make sure flow cantik..


jenis acuan yg aku guna

bancuhan tepung, air & pewarna...biar cair je, senang nak lalu lubang acuan yang sempit tu

aktiviti menjala

siap terhidang, sedap & senang!

***Blehlah dihidang utk menu petang di hari minggu anda bersama insan tersayang...
      Bleh jugak dibalas pinggan jiran yer...hehe jiran kater sedapp..alhamdulillah..
      Makan roti jala cicah kari ayam sambil minum teh tarik kaw...perghhh....dan perghhh~



No comments:

Post a Comment

:)