honey

honey

Thursday, 7 February 2013

Cendawan Goreng Tepung Rangup

Morning morning morninggggg!!!

Today nak share resepi & petua membuat cendawan goreng tepung (CGT) yg sedap & rangup :D

1st time aku wat CGT ni..sblom buat tu mmg aku google segala resepi pasal CGT nih..sbb nk buat yg simple2 je tapi sedap..kalau utk aku mkn sensorg mmg aku x kisah..ni nk buat utk jamu suami..kenala buat bg menjadi..kehebatan mesti dijaga rapi..kihhh..

aku dh lama tingin nk buat n mkn CGT yg sedap mcm kat cameron tu..kat pasar tani cameron kan ade jual CGT la, and beraneka goreng tepung..semua sedap2..ntahla tepung apa yg diorg guna..mmg sedap..

kebetulan weekend tu aku gi pasar jumpa la cendawan tiram..beli 2 peket..sepeket 2 hengget skit je..omak aii mahey la..tp kempunan punya pasai..beli jugak..mcm ni la rupa cendawan tiram tu..

pic from google

 Selepas digoreng jadi camni..dah tak nampak ru pa cendawan :D


Heheheh..nmpak cam tah hape2 je kan..tapi sedap betul la..resepi pon aku google & try yg paling mudah..tak perlu tepung beras or tepung gandum pun..hanya tepung jagung je..

Bahan:
-cendawan tiram
-telur 1 biji
-tepung jagung
-sedikit garam
-serbuk kari 1 sudu besar (ikut suka)

Cara2:
-Basuh cendawan sebersih2nya..kemudian perah cendawan utk kluarkan air..perah sampai kering & bleh guna tisu dapur utk serap air yg berbaki. tapi jgnla perah cendawan tu smpai hancur..perah2 manja je..cendawan tu kan lembut..heheh..kalau cendawan banyak air, nanti tak rangup lepas digoreng..lemau aje..

-Pecahkan sebiji atau 2 biji telur ikut banyak mana cendawan..masukkan 1 sudu serbuk kari ke dalm telur..pukul sebati..serbuk kari tu kalau tanak letak pon takpe..ikut la..tapi letak lagi la sedappp..eh jgn lupa masukkan garam..secukup n sesedap rasa..korang nk masukkan serbuk cukup rasa ke blackpepper ke ikutla..janji korang bahagia.. :p

-Sediakan satu bekas yg berisi tepung jagung..bajet la banyak mana cendawan utk digaulkan dgn tepung jagung itu..dlm 2 cawan tepung cukup la kot..

-Panaskan minyak...sambil tunggu minyak panas tu blehla mulakan aktiviti mencelup-celup..hehehe

-Celup cendawan ke dalam telur, then golekkan dlm tepung jagung pula, terus masuk ke kuali..jangan biarkan cendawan terlalu lama dlm telur, nanti kembang & menyebabkan tepung melekat2 dan bergumpal.

-Goreng hingga kekuningan, angkat & toskan...sedap dimakan bersama sos cili. Yummy!!! rasa nk buat lagi wiken nih! selamat mencoba!



No comments:

Post a comment

:)