honey

honey

Tuesday 16 October 2012

masak lemak ikan talang masin & nenas

Last weekend Ahad aku buat masak lemak cili api ikan talang masin campo nenas.

Nenas tu beli kat tesco Ampang, ari Sabtu lepas balik dari umah mak mertua tiri kat puchong. Mak mertua tiri? hoho..arwah bapa mertuaku kawen 2..tp anak2 tetap baik ngan mak tiri tau..termasuk aku..hehe..sbb mak tiri tersebut sgt baik...

Sabtu tu ada makan2 skit kat sana..sempena besday beberapa org kakak iparku dan juga mak mertua tiri ku itu..mkn western je..akak2 ipar terer2 blaka masak western..aku x brapa nk hentam makan sgt..x brapa nk reti layan...makanan kampung aku terjah x payah dijemput..western kurang skit..mkn gitu2 aje amik hati tuan umah :)

Balik dari sana, terus singgah Tesco bli barang dapo skit..smpai umah lepas maghrib Arissa terus tido dan bgn keeseokannya..dkat 12 jam tido..hamek! penat main ngan sdara2 kot.

Aku n hubby pon tido smula after sarapan..asik tido je kami ari Ahad tu..bgn dah kul 12 tghari..kamkabut nk masak..ari tu aku masak skit je..masak lemak, telur dadar, terung bakar and sambal belacan.

Lepas kawen ni asik buat masak lemak cili api je..yerlah tu yg jadi pebret hubby nye pon..nenas tu sgt manis..nenas buat masak lemak mmg best tau, nak2 plak skali ngan talang masin..ade rasa manis, masin...mmm..sedap sgt..nyammehhh! till then..bubye~


for beloved hub
Resepi:

Bahan2:

- Beberapa keping ikan talang masin (tulang + isi)
- 1/4 biji nenas dipotong comel2 hehehe
- santan 2/3 kotak (nak mudah guna santan dlm kotak kekdahnye)
- air bersih 2 cawan
- 2 cm kunyit hidup
- 5 tangkai cili api hijau
- Separuh biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1cm halia
- btg serai
- keping asam gelugur
- garam secukup rasa

Kekdahnyeko:

-Tumbuk kunyit, bawang, cili, halia hingga lumat.

-ketuk hujung serai sedikit je

-masukkan santan dan air berserta bahan2 ditumbuk, asam gelugur dan serai ke dlm periuk.

-hidupkan api, api perlahan tau. kacau selalu supaya tak pecah santan.

-lepas santan mendidih, masukkan ikan talang masin.

-agak2 ikan hampir masak dlm 2-3 minit, masukkan nenas, keluarkan asam gelugur sebab taknak masam sgt kuah tu.

-pastu masukkan sedikit garam, jgn byk sgt sbb ikan talang tu kan ikan masin..

SIAP!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment

:)