honey

honey

Thursday 9 October 2014

My Tiramisu Sponge Cake




Hari ni, nk share resepi simple Tiramisu guna sponge cake ready made.

This is my 2nd time buat tiramisu guna resepi ni. Mudah, cepat, sedap. My hubby & doter suka sgt!

Kenapa aku kata mudah?? sbb takyah sesusah masuk oven, x yah guna telur, tepung.

Bahan2:

1. Creamcheese seketul (guna 2 ketul lg sedap)

2. Whipping cream sekotak (bleh guna 2 kotak utk cream yg byk, if guna 2 kotak, so creamcheese pon mesti 2 ketul..)

3. kek span perisa pandan or apa2 perisa..I beli kat Aeonbig je..perisa pandan sedap.

4. Gula kastor/halus setengah cawan.

5. Esen vanila 1 sudu kecil.

6. Serbuk nescafe satu sudu besar, bancuh dgn 2 cawan air panas/suam, jangan letak gula.

7. Milo/ Serbuk koko (saya guna milo)



Cream cheese yg I guna brand ni..beli kat AEONBig
whipping cream brand ni..beli kat AEONBig

sponge cake ready made beli kat AeonBig jugak

 Cara2:

1. Putarkan creamcheese + gula+ whipping cream + esen vanilla sehingga kental. Kental means sebati dan putih lembut gebu, tak berketul.

2. Bancuh nescafe, ketepikan.

3. Potong kek span kepada 3 layer. Ku guna kek span perisa coklat sbb perisa pandan abisla plak kat Aeonbig tu.

4. Tuang nescafe dlm bekas leper, cth: pinggan. Then celupkan 1st layer kek span ke atas nescafe, tp jgn smpai lembik..takut hancur pulak, celup utk dapatkan rasa nescafe sahaja. Celup atas & bawah permukaan kek.

5. Letak 1st layer kek yg sudah dicelup ke dalam bekas.

6. Ratakan cream yg diputar tadi ke atas 1st layer kek.lagi byk cream lg sedapppp. Biar cream tebal, lagi best.

7. Taburkan milo ke atas cream..tabur rata.

8. Ulang step 5-7 untuk layer 2 & 3. (Kek celup nescafe + Cream + Milo)

9. Siapp...Masukkan dlm peti sejuk semalaman.. mkn sejuk2 baru FEEL!!!!!!!

Bleh juga potong span kek kecil2 then susun dlm bekas kecik2 kalau taknak buat dlm bekas besar.

1st time dulu aku buat dlm bekas plastik kecik2 mcm pic bawah ni..kali kedua malas la plak nk potong2 kek..trus buat sedebuk potong 3 layer je..letak dlm bekas loyang kek tu..nk mkn just potong2 jek..

contoh bekas kecil..sumber internet
contoh bekas saya guna..sumber internet

So, ni lah hasil yg ku buat semalam..hubby gigih nk tolong..dia yg putarkan cream..putar agak lama sbb taknak cream berketul..dekat 20 min gak kot putar cream.. keje aku layer2 kan aje tiramisu tu...


bawak sepotong ke opis buat kudap2..smpai opis je trus letak dlm peti ais opis..pastu mkn sejuk2 di kala tghari..pergh!!

 Okeh..selamat mencuba peeps! Cau dulu nk sambung keje..








No comments:

Post a Comment

:)