honey

honey

Tuesday 16 October 2012

Sambal Bilis Petai Mabelez

Musim2 ujan ni sembang bab makan je lah haku neh..last 2 weeks aku masak lauk fevret ku sendiri...tu dia citer 2 mggu sudah pon nk bgtau..huhu..saje je nk share2..asal ade petai je kompem jadi fevret mak jemah. Petai tu jiran kasi, tengkiu jiran :)

suka buat sambal kering cenggini
Simple je nk masaknye~

Bahan2nye:

- Segenggam ikan bilis
- 2 tangkai petai
- 4 sudu cili kering yg dikisar
- 1cm halia
- sedikit belacan yg dibakar sebentar
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 keping asam gelugur
- garam & gula secukup rasa

Kekdahnye:

- Goreng ikan bilis dan ketepikan

- Kisar bawang, halia, dan belacan

- Panaskan kuali

-  Tumis bahan2 yg dikisar hingga garing

- masukkan asam gelugur

- masukkan petai selama 2 minit

- masukkan garam & gula secukup rasa

- tutup api. Masukkan ikan bilis yg telah digoreng ke dalam sambal petai.

- Gaul sebati dan SIAPPPP utk dijamah oleh mak2 jemah sekalian alam.



No comments:

Post a Comment

:)