honey

honey

Friday 9 September 2011

kek carrot & pizza

Hohoho!!!

Entry kali ni pasal main masak2. ada 2 mende kisahnye. Mende pertama aku nk citer pasal pizza.
Tapi bukan lah aku yg buat. Encet abg la yg suka masak bab2 western ni. Aku suka ngap je sbb tak berdaya nk uli doh pizza yg gedabak tu. Apapon 2 thumbs up for his 1st trial on making tasty pizzas. !st time buat masa nk sambut raya kat Perlis. 2 hari before raya, hubby buat pizza utk berbuka. Punya la dia dok rahsia apa yg dia nk buat. Malangnya aku ternampak kat laptop dia yg tgh on tu, how to make pizza!!! Hahaha tau dh wut in the making..kih3!!! rahsia anda tergendala yer abg!
Doh besar menyebabkan banyaklah pizza yg terhasil. makanya kami hadiahkan pizza kat jiran2 heheh buat berbuka..bagus x? heeee..delivery without order & of kos la free of charge!!!
Ni antara gambo pizza cik abg yg sempat di snap...


 Dalam oven lagik..besau punya...4 segi kau..sukati dia je nk wat camana kan..

Yg ni bulat plak..comot momot toksah kata beysala air tgn laki..tp giler sedap!

Oki abis dah bab pizza..Mende kedua nk citer adalah pasal air tgn aku lak..buat apa??? Huhu..ni percubaan pertama gak..Kek Carrot Berwalnut. Sebelum ni dah penah wat kek coklat, mmg slalu buatla..tp kek carrot ni 1st time try. Buat pon sbb nk bawak ke opis sempena jamuan raya..saja suka2. Tapi alhamdulillah sgt sedap. Bukan aku kata na, tp org2 yg makan tu tanya ni kek sapa yg bawak ha..sedapppp. habis licin aku bawak satu tupperware besar siap2 potong. Hehe!!! Terima kasihla kat website "my resepi". Kat situ je yg aku sllau usha kalau nk wat kek ke, kueh ke, ape2 je lah pasal makanan yg aku tak pnah try or nk enhance skill ke..mmg bagus. Sebelum ni aku wat Kueh seri muka pon amik resepi kat situ terus menjadi n sgt2 sedap, x manis sgt n lembut berkrim wahhhhh gitew..! U olls cer try....Ok lah kat sini aku nk kongsikan resepi kek carrot berwalnut yg sgt lembut, gebu dan sedap. Selamat mencobaaa!!!!

kek carrot berwalnut versi sayer

Kek Carrot

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

    * 2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
    * 4 biji telur
    * 1 cawan minyak sayuran
    * 1 1/2 cawan gula putih
    * 2 cawan tepung
    * 1 sudu teh soda bikarbonat
    * 1 1/2 sudu teh baking powder
    * 1 sudu teh vanilla
    * 1/2 sudu teh garam
    * 1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang


Cara-cara:

   1. Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.

   2. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.

   3. Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl,
      pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati,
      masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.

   4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati

   5. Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang.
      Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...
      ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni.
      Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi. 

***Kalau ikut betul2 my resepi, kene letak serbuk buah pala and serbuk kulit kayu manis tapi aku takmau letak, aku tak suka..kalau korang suka, letak jelah k..letak sesudu kecik je jgn byk lak..


sekian.......try lah yer!!!  :D

No comments:

Post a Comment

:)