Musim2 ujan ni sembang bab makan je lah haku neh..last 2 weeks aku masak lauk fevret ku sendiri...tu dia citer 2 mggu sudah pon nk bgtau..huhu..saje je nk share2..asal ade petai je kompem jadi fevret mak jemah. Petai tu jiran kasi, tengkiu jiran :)
suka buat sambal kering cenggini |
Bahan2nye:
- Segenggam ikan bilis
- 2 tangkai petai
- 4 sudu cili kering yg dikisar
- 1cm halia
- sedikit belacan yg dibakar sebentar
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 keping asam gelugur
- garam & gula secukup rasa
Kekdahnye:
- Goreng ikan bilis dan ketepikan
- Kisar bawang, halia, dan belacan
- Panaskan kuali
- Tumis bahan2 yg dikisar hingga garing
- masukkan asam gelugur
- masukkan petai selama 2 minit
- masukkan garam & gula secukup rasa
- tutup api. Masukkan ikan bilis yg telah digoreng ke dalam sambal petai.
- Gaul sebati dan SIAPPPP utk dijamah oleh mak2 jemah sekalian alam.
No comments:
Post a Comment
:)